![]() |
|
|||||||
| Diskusije / Akcije Sve od teorijskih diskusija do izveštaja o akcijama. |
![]() |
|
|
Thread Tools |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Slažem se sa tobom, i izdvajam kraj. Ostalo je da se pomenuto patriotsko sprovođenje neoliberalnog programa u praksi pokaže, i ovako, kao ekonomski program LDP-a, razobliči. Treba pokazati neolliberalnu ekonomsku praksu patriotskih snaga jer ona se odigrava van ideološke instance. (Nema je u teorijsko-ideološkim borbama, a onda ni u političkim.) To je i prirodno, jer ova (ideološka instanca) je već pod vlašću liberala, pa LDPu i ostalim neoliberalnim konzervama ne može koristiti kritika neoliberalnih ekonomskih potezea patriota. Još nešto: to bi valjalo pokazati bez pozivanja na pljačku, jer to dosada nije uspevalo, a i pravilo je posao legalistima i svim zastupnicima građanskog društva sa njihovom pravnom ideologijom u kostima. Na tome treba raditi, i kada nam to pođe za rukom imamo loptu. Zašto bez pozivanja na pljačku. Pa zato što smo siromašan narod, a takav narod pozdravlja pljačku. Malograđansko lamentiranje nad izgubljenim vrednosnim sistemom i poziv na obnovu istog obično rezultira popovima. A tako je i bilo. Napokon, pljačka je subverzivna za onog ko pljačka naveliko i na način slobode raspolaganja sopstvenom radnom snagom (ali zato ne i radom i vrednošću koju ovaj stvara), pa narodu ne treba pokazivati pljačku kao ono što je ultra rđavo. On zna da nije tako u pljačkaškom sistemu. Zato od toga nema ništa: treba pokazati da kapitalisti nisu pljačkaši, već druga vrsta. Druga vrsta, jer to će uskoro i postati: profitom koji prisvajaju sebi mogu platiti genetsko modifikovanje dok će novi neandertalac prema ovakvom homo sapiensu biti prezadovoljan brendiranom garderobom u ogromnim količinama. Kažite ako sam preterao. |
|
|
||||
|
||||
|
Mala korekcija:
Kada kažem "zato što smo siromašan narod", ne mislim na narod u romantičarsko-nacionalističkom smislu. Mislim na narod kao narodne mase suprotstavljene državi, tačnije državnoj vlasti i političkim elitama koje zastupaju njegov interes sve u cilju da ga ne sastupa sam. Napokon, mislim na ljude koji žive na ovom (a onda i svakom drugom) prostoru, a o čijoj koži se ovde jedino i radi. |
|
|
||||
|
||||
|
druze, fakat-malo si se zaneo, ali ako...
|
||||
|
||||
|
oće to tako, ... ponekad...
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Pa ja ne vidim nista pogresno u analizi.... Ti ako vidis,javi.
|
||||
|
||||
|
Eksploatacija bez granica - Mirko Cvetković za premijera.
Juče je Dimitrije Boarov (novinar i ekonomski analitičar) izjavio u "Poligrafu" (radnodnevna politička emisija na TV B92) kako je Cvetković liberalno nagnut ekonomista, na čiji izbor struka (vulgarni ekonomisti - jer drugi u Srbiji ne postoje) nema šta da prigovori. Sa druge strane, na mesto vodeđeg igrača u izvršnoj vlasti - državi - postavljaju ga vodeći poslovni krugovi. Ništa novo, znamo. Ali lepo i poučno je videti liberalnu borbu protiv uplitanja države u ekonomiju u liku liberalnog premijera - stručnjaka-konsultanta i profesora, poznanika i saradnika lumpenburžoazije (nema aparata u kom ga nema - a siguran sam i da ga čeka mesto profesora kad završi sa neposredno-političkom karijerom). Konačno imamo dominaciju države: to je situacija u kojoj su njene ekonomske funkcije dominantne, a one se ogledaju u pružanju usluga kapitalu. Samo malograđani se gnušaju korupcije - to je prirodno stanje liberalne države. Liberalna ideologija koja je počivala na kritici državne i društvene svojine kao izvoru korupcije došla je do svog vrhunca: liberali su seli u fotelju i sada pljačkaju samo društvo, odnosno rad. (Šta je drugo bila pljačka u doba društvene svojine, nego liberalno ekonomsko ponašanje činovnika.) Narodnjaci su odguslali svoje: ostaju bez love, a sada će ih i podzemna policija napustiti. Znamo i kome će se pridružiti. |
![]() |
| Bookmarks |
| Tags |
| bez, eksploatacija, granica |
| Thread Tools | |
|
|